Enter your keyword

post

MARATHON DES SABLES – Ο Μαραθωνιος των ερημων

MDS 37th edition

Με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα φιγουράρει το Ouarzazate, του Μαροκου τον Απρίλλη του 2023.  

Κυρίως λιγνοί, με σάκους πλατης, και καππελα ήλιου, με γυμνασμενα σωματα, αλλά καθόλου φουσκωμένους μυς είναι οι αθλητές και αθλήτριες  που βλέπει κάποιος να  κατευθύνονται στην εκκίνηση του Marathon Des Sables 2023.  Άγχος, ετοιμότητα , αλλα  και ενθουσιασμός εμφανής στην ατμοσφαιρα του Ριζζάνι, τοποθεσία που θα δοθει η εκκίνηση του πρώτου σταδιου του πολυήμερου αυτού αγώνα.  

Ο αγώνας.  

Με σύνολο 250 χλμ που θα διανύσουν οι αθλητές σε 6 ημέρες, αποτελείται η διαδρομή του Marathon Des Sables, στην έρημο της Σαχάρας, στα σύνορα Μαρόκο – Αλγερίας.  Έχει χαρακτηριστεί απο πολλούς σαν ο πιο σκληρός αγώνας σε δυο πόδια εναλλάσωντας περπάτημα με τρέξιμο. Ένας από τους βασικούς κανονισμούς για έγκυρο τερματισμό είναι η αυτοεξάρτιση σε εξοπλισμό, τροφή, υλικά διαβίωσης, και να μην τους προσπεράσουν οι καμήλες που βρίσκονται στο τελευταίο μέρος του convοy…

Με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 43° C, απρόσμενες ανεμοθύελλες, υψομετρικές αναβάσεις που κυριολεκτικά γονατίζουν, και την έλλειψη ενέργειας από τροφή, κρύες νύκτες της ερήμου, οι συμμετέχοντες δοκιμάζουν τα φυσιολογικά τους όρια σε αυτή την αθλητική δοκιμασία. Ένας αγώνας ultra, υπερ-αντοχης που δημιούργησε το 1986 ο race director και σημερινός ιδιοκτήτης του Marathon Des Sables,  Patrick Bauer και πραγματοποιείται φέτος για 37η φορά.

Ο αθλητής.

Στατιστικές αναφέρουν οτι υπάρχει αρκετά ψηλό ποσοστό απόσυρσης απο το Marathon Des Sables, αλλα αυτό δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο για τον αθλητή & προπονητή.  Για όσους δεν τον γνωρίζουν ο  Κύπριος υπεραθλητής αρχι-πυροσβεστης Ανδρέας Τζιακουρης, 42 ετών, στελεχώνει την ΕΜΑΚ εδώ και αρκετά χρόνια, έχει στο CV του αρκετούς επιτυχής τερματισμούς. Ironman Triathlon, διπλός πρωταθλητής στο Παγκύπριο πρωτάθλημα τριάθλου, στο Olympus Mythical Trail 100km, Sea to sky 132km, στο αντίξοο UTMB 170 km… Η προετοιμασία του Τζιακουρή για τέτοια δοκιμασία ταιριάζει πολύ με την ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα του, τρέξιμο στο βουνό, σε αμμόλοφους και άσχημες κλιματολογικές συνθήκες, τίποτα το εύκολο και σίγουρο, και η διψά για καινούργιες προκλήσεις τον περιλούζει. Αθλητής χαμηλού προφίλ, αλτρουιστής, ταπεινός με τεράστια αποθέματα υπομονής και αυτοσυγκράτησης, έχει δοκιμάσει αρκετά “think outside of the box”  εγχειρήματα.  Όσοι συναθλητές και φίλοι του είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν μπορούν να δώσουν μαρτυρία… Πατέρας 2 παιδιών, με την στήριξη της συζύγου του, και λιγοστών  υποστηρικτών, ταξιδεύει στις 20 Απρίλιου 2023 για το Μαρόκο, οπού η σπάνια για τα Κυπριακά δεδομένα αθλητική περιπέτεια, έχει σκοπό να βοηθήσει μια σπάνια ασθένεια που έχει εισβάλει το σώμα του μικρού Στέφανου, φίλου της οικογένειας Τζιακουρη. 

Το αποτέλεσμα.

Για τους λάτρεις της στατιστικης ξεκίνησαν 1128 άτομα,  και τερματισαν 765, ( 603 αθλητές και 162 αθλήτριες ), ο 1ος άνδρας τερμάτισε κοντά στις 20ωρες και 20 λεπτά, και η πρώτη γυναίκα στις 27 ώρες.

Μετα απο 7 καυτες ημέρες στην ερημο, 6 αγωνιστικές και μια ημέρα ρεπό, τρεις Μαροκινοί , εννιά Γαλλοι, ένας Ρώσσος , ένας Λευκορώσος, ενας Άγγλος, και ένας Νορβηγός, τερμάτισαν μπροστα απο τον Κυπριο Τζιακουρη (τελική καταταξη 17ος),  με χρόνο 29 ωρες 45 λεπτα, στο 37 Marathon Des Sables, στο Μαροκκο. Όχι πως ο χρόνος τερματισμού παίζει κάποιο ρολό στην τιτάνια αυτή προσπάθεια. Οι αθλητές που στάθηκαν στην γραμμη εκκίνησης στην έρημο της Σαχαρας για να δοκιμάσουν τις αντοχές τους είναι αρκετά διαφορετικοί απο τον μέσο άνθρωπο που συνατας στον δρόμο πηγαίνωντας στην δουλειά σου καθημερινά, πρωτίστως στην φυσιολογία αλλά και στις ψυχικές, και πνευματικές δυνάμεις που κατέχουν.  

Η ιδέα του Ανδρεα Τζιακουρη να βοηθήσει τον μικρό Στέφανο αγκαλιάστηκε από την  Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων, η οποία συμπεριλαμβάνει και την κυστική ίνωση που πάσχει ο μικρός Στέφανος. Η προσπάθεια αυτή αλλά και κάθε προσπάθεια ανάλογού χαρακτήρα  χρειάζεται  την στήριξη του κράτους αλλά και όλων μας που μπορούμε και θέλουμε να βοηθήσουμε. Η καμπανιά έχει τερματιστεί αλλά περισσότερες πληροφορίες για τον σύνδεσμο βρίσκονται εδώ.

https://gogetfunding.com/RareMissionForRarePeople/

Όσο αφορά το πολύτιμο έργο της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων, πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του οργανισμού https://raredisorderscyprus.com/

Για την ιστορία, η προσπάθεια του Ανδρέα Τζιακουρη μάζεψε πέραν τον 10 χιλιάδων ευρώ, χρήματα από τον καθένα που τον άγγιξε αυτή η ιστορία, και πίστεψε ότι θέλει να βοηθήσει.

 Η αντιγραφή και ο μιμητισμός  της δράσης του Ανδρέα, από άλλους αθλητές, μόνο ωραία αποτελέσματα μπορούν να φέρουν σε σχέση με την  βοήθεια άλλων συνάνθρωπων μας.

Μεταφέροντας αυτήν την ιστορία σε πολλούς αναγνώστες ο σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας για τις σπάνιες παθήσεις που συνυπάρχουν στην κοινωνία μας, αλλά και συνάμα να αναδείξουμε τον αλτρουισμό και ικανότητα ενός συνάνθρωπου μας που μέσα από δύσβατα μονοπάτια εμπνέει πολλούς να δοκιμάσουν να επαναπροσδιορίσουν τα προσωπικά ανθρωπινά όρια.

————————————————–

by Kypros Nicolaou,

Coach of Andreas.

No Comments

Leave a Reply